Dzieci dzieciom - Solidarni z Ukrainą.

Dzieci dzieciom - Solidarni z Ukrainą. _1Wolontariusze wraz z opiekunem Szkolnego Koła Caritas w Dębskiej Kuźni, zorganizowali Kiermasz Słodkości. Akcja cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Atmosfera była pełna radości, a nawet entuzjazmu. Dołożono wszelkich starań, aby akcja została przeprowadzona zgodnie z wytycznymi sanepidu.
Dziękujemy wszystkim rodzicom, którzy dodali swoją cegiełkę do tak dużego przedsięwzięcia. W sumie zebraliśmy: 1.632 zł. Zebrane pieniądze będą wsparciem dla dzieci z Ukrainy w czasie nauki w naszej szkole. Centrala Caritas Diecezji Opolskiej zaokrągliła zebraną kwotę do 3.000 złotych.

opr. mgr Agnieszka Rosół
koordynator SKC Diecezji Opolskiej

Dzieci – Dzieciom 2022

Dzieci – Dzieciom 2022_4Wolontariusze ze Szkolnych Kół Caritas Diecezji Opolskiej dzielnie pomagają swoim małym przyjaciołom z Ukrainy. Organizują zbiórki produktów żywnościowych, segregują rzeczy, przygotowują bułki zarówno dla ludzi z Ukrainy jak i kierowców, którzy po nich jechali. Oprócz pomocy materialnej organizują wyjazdy integracyjne, piesze i rowerowe wycieczki po to, by pokazać swoim ukraińskim rówieśnikom piękno naszego opolskiego regionu.
Jednak przede wszystkim nie zapominają o wsparciu duchowym jakim jest codzienna modlitwa.
W swoich działaniach pamiętają  także o społeczności lokalnej. Jak co roku dołączyli do akcji TAK! Pomagam. Zbierając żywność, wsparli niejedną opolską rodzinę.

Dzieci - Dzieciom

Dzieci - Dzieciom_3Akcja „Szlachetna Paczka dla Dziecka Więźnia”, przygotowana przez Szkolne Koła Caritas Diecezji Opolskiej, to nie tylko pomoc dla potrzebujących, ale okazanie niezwykłej atencji i wsparcia osobom w wyjątkowej sytuacji. To mądra i rzeczowa pomoc. To dar od Dzieci dla Dzieci. Wolontariusze Szkolnych Kół Caritas odpowiedzieli na 33 listy napisane przez więźniów, które zawierały prośbę o pomoc materialną dla swoich dzieci. Każdy list, w którym nie zabrakło szczerej wdzięczności i uznania dla wolontariuszy, budził wiele emocji i empatii wśród uczniów. Paczki zostały dostarczone do rodzin na Święta Bożego Narodzenia.

Akcja za akcją Szkolnego Koła Caritas w Dobrzeniu Wielkim

Akcja za akcją Szkolnego Koła Caritas w Dobrzeniu Wielkim_2Wolontariusze ze  Szkolnego Koła Caritas  w Dobrzeniu Wielkim  wraz z opiekunami panią Beatą Cholewą i panią Sylwią Paprocką z powodzeniem przeprowadzili szereg akcji. Uczestniczyli w zbiórce środków higieny dla Centrum Rehabilitacji dla dzieci w Opolu. Uczniowie, zgodnie z potrzebami ośrodka, przynosili: oliwki i kremy Bambino, chusteczki higieniczne wyciągane z pudełka, chusteczki nawilżane, ręczniki kuchenne, ściereczki, mydło w płynie, płyny: do czyszczenia, do szyb, do mycia naczyń. Pomogli również wychowankom Domu Dziecka w Turawie.