Ułatwienia dostępu

Pudełka Szczęścia 2022

Pudełka szczęścia_1W ramach projektu „Dzień Dziecka – Pudełka Szczęścia”, Caritas Diecezji Opolskiej przy współpracy z Caritas Polska, przekazała dzieciom 750 Pudełek Szczęścia, które wcześniej zostały wypełnione m.in.: maskotkami, musami owocowymi, bakaliami, batonikami, słodyczami, książeczkami oraz przyborami szkolnymi.
Pudełka trafiły do małych pacjentów Centrum Rehabilitacji w Opolu oraz do najmłodszych na terenie diecezji Opolskiej za pośrednictwem wolontariuszy Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas. Przekazywaniu upominków często towarzyszyły spotkania integracyjne, pikniki rodzinne, wycieczki oraz wspólne gry i zabawy. Wśród obdarowanych, znalazły się również dzieci z Ukrainy.

Poniżej prezentujemy krótką relację z Dnia Dziecka, zorganizowanego przez PZC Piasty i Szkolne Koło Caritas przy PSP nr 9 w Kędzierzynie-Koźlu.

Dzień Dziecka pierwszaków był pełen niespodzianek i atrakcji ... Każdej klasie towarzyszyli wolontariusze Szkolnego Koła Caritas, którzy ofiarowali swój czas, chęci, energię i uśmiech swoim młodszym kolegom. Każda klasa bawiła się w inny sposób... było malowanie na dworze, tworzenie kolorowych gniotków, relaks w lesie, ale wszystkie połączył łańcuch serc i „Pudełka Szczęścia”, które dzieci otrzymały za pośrednictwem Caritas Diecezji Opolskiej od Caritas Polska. Cóż to była za zabawa…sama radość.

Opiekunowie SKC PSP 9: Agnieszka Żymełka i ks. Łukasz Klęczar.