5 ton dobra i solidarności
Caritas Diecezji Opolskiej po raz dziesiąty zorganizowała zbiórkę żywności dla najbardziej potrzebujących osób i rodzin z terenu diecezji. W dniach od 4-5 marca br, 450 wolontariuszy Caritas zbierało żywność w wyznaczonych sklepach i zachęcało kupujących do podzielenia się z biednymi. Podczas wielkanocnej zbiórki zebraliśmy 4.947 kg artykułów spożywczych z długim terminem ważności głównie: cukier, mąka, ryż, makaron, słodycze, kasza, olej, konserwy.
Z ofiarowanych produktów Parafialne Zespoły oraz Szkolne Koła Caritas przygotują paczki świąteczne, które trafią do osób znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej. Część artykułów spożywczych zasili magazyny placówek Caritas m.in. kuchni, hospicjum.
Obok ofiarodawców, głównymi aktorami zbiórki byli wolontariusze i ich opiekunowie, którzy z radością i chętnie angażują się w tego typu akcje pomocy.
Podziękowania kierujemy również do kierownictwa sklepów, które wyraziły zgodę na przeprowadzenie zbiórek.
opr. mgr inż. Katarzyna Anklewicz
koordynator projektu
Rozliczenie akcji "X Zbiórka żywności przeprowadzonej w dniach 04.-05.03.2016 r. na terenie diecezji opolskiej |
||
Lp. | Nazwa towaru | ilość w kg/l |
1. | Herbata, kawa | 90 |
2. | Słodycze | 223 |
3. | Sól | 16 |
4. | Dżemy, miód | 76 |
5. | Margaryna, masło | 34 |
6. | Mleko | 131 |
7. | Konserwy (rybne, mięsne, pasztet) | 193 |
8. | Instant (przyprawy, itp.) | 20 |
9. | Puszki (owoce, warzywa) | 54 |
10. | Napoje | 51 |
11. | Olej | 328 |
12. | Cukier | 994 |
13. | Makaron | 769 |
14. | Mąka | 945 |
15. | Nabiał | 16 |
16. | Płatki (kukurydziane, ryżowe itp.) | 92 |
17. | Ryż | 525 |
18. | Kasza | 267 |
19. | Słoiki (buraczki, ogórki) | 35 |
20. | Inne produkty (np. owoce, wędliny) | 40 |
21. | Chemia | 47 |
Razem: | 4947 |