Szkolne Koło Caritas przy Zespole Szkół Zawodowych w Krapkowicach

SKC w Krapkowicach_1ul. Zamkowa 5, 47-300 Krapkowice (01.10.2015 r.)
opiekun: Jacek Klose
asystent kościelny: ks. Marek Sojka

SKC przy Zespole Szkół Zawodowych im. Piastów Opolskich, ul. Zamkowa 5 w Krapkowicach prowadzi akcje, w których uczniowie biorą czynny udział. Są to zbiórka żywności, skarbonki miłosierdzia, pomoc w organizacji wigilii dla osób bezdomnych i ubogich, świąteczna paczka dla dziecka więźnia, pomoc dla domu dziecka, pomoc dla Domu Dziennego Pobytu, organizacja Tygodnia Misyjnego itd.

Z życia Szkolnego Koła Caritas

Dar juniora dla seniora.

Od juniora dla seniora._1Szkolne Koło Caritas przy Zespole Szkół Zawodowych im. Piastów Opolskich w Krapkowicach, podsumowało zbiórkę funduszy, które przeznaczone będą na funkcjonowanie łazni dla osób bezdomnych w Opolu przy ul. Szpitalnej 3A. Zebrana kwota to 375,73. Za dar serca wszystkim serdecznie dziękujemy.

Spotkanie w Starostwie

Wolontariusze Szkolnego Koło Caritas Zespołu Szkół Zawodowych im. Piastów Opolskich uczestniczyli w spotkaniu wolontariuszy w Starostwie w Krapkowicach. Na spotkaniu Spotkanie SKC Krapkowice_1omawiane były działania SKC oraz nowe projekty, które będą realizowane w ramach współpracy w kolejnych latach. Wolontariusze otrzymali podziękowania i nagrody za swoje zaangażowanie i działania na rzecz lokalnej społeczności i wsparcie osób potrzebujących.

Wizyta w Domu Samotnej Matki w Zopowej.
Wizyta w Domu Samotnej Matki (SKC Krapkowice)_6Wolontariusze Szkolnego Koła Caritas przy Zespole Szkół Zawodowych im. Piastów Opolskich w Krapkowicach, działające przy parafii św Mikołaja przy cały tydzień zbierali żywność i odzież dla dla potrzebujących. Zebrane dary zostały przekazane mieszkańcom Domu Smotnej Matki w Zopowej.  trakcie spotkania wolontariusze klasy 1TE, 2TL, 2PE poznali trudną sytuację mieszkańców oraz spędzili czas z dziećmi na grach i zabawach. Dziękujemy za Wasze wielkie serce.

TAK POMAGAM.

TAK POMAGAM w Krapkowicach_19 marca br. w krapkowickich sklepach, wolontariusze Szkolnego Koła Caritas przy Zespole Szkół Zawodowych im. Piastów Opolskich, po raz kolejny włączyli się w zbiórkę żywności pod hasłem TAK POMAGAM. Podczas zbiórki zebrano 240 kg żywności z długim terminem przydatności.
Uczniowie klas: 2PE  i 1LE  po raz kolejny pokazali, że  potrafią pomagać i chętni są poświęcić czas dla innych, za co im serdecznie dziękujemy!!!.
Zebrane produkty trafiają do najbiedniejszych rodzin wielodzietnych, osób samotnie wychowujących dzieci, bezdomnych, chorych i bezrobotnych, a także do osób, które żyją skromnie.

Wiglia dla samotnych i potrzebujących

Wigilia dla samotnych i potrzebujących._1Jak co roku, zgodnie z tradycją, grupa Caritas w parafii św. Mikołaja w Krapkowicach wraz ze Szkolnym Kołem Caritas działającym przy Zespole Szkół Zawodowych im. Piastów Opolskich w Krapkowicach, przygotowała Wigilię dla osób samotnych, ubogich i potrzebujących - na kolację przybyło 70 osób. Spotkanie poprzedziły Jasełka wystawione przez dzieci z Przedszkola nr. 1 w Krapkowicach. Następnie w wigilijne popołudnie w salce parafialnej spotkali się z przybyłymi ks. proboszcz Krzysztof Pustelak oraz ks. wikary Łukasz Michalik, którzy rozpoczęli spotkanie wspólną modlitwą.
Na kolacji pojawiły się osoby potrzebujące pomocy, ale też osoby samotne, ludzie starsi, którzy nie tyle potrzebują wsparcia materialnego ile obecności drugiego człowieka. To pewien znak, że ludzie zaczynają rozumieć, że bieda to nie tylko brak pieniędzy, ale to brak drugiego człowieka, miłości i życzliwości od bliźnich. Ważną częścią spotkania było podzielenie się opłatkiem, życzenia a następnie wśród życzliwych rozmów uroczyste spożywanie kolacji. Spotkanie odbywało się w radosnej atmosferze przy śpiewie kolęd. Na wigilię mógł przyjść każdy potrzebujący, samotny i bezdomny. Przy stołach, na których stanęły wigilijne potrawy, usługiwali wolontariusze SKC, panie z Parafialnego Zespołu Caritas przy parafii św. Mikołaja i wolontariusze. Panie Urszula Strzała i Józefa Micek przez kilka dni przygotowywały dania, a w dzień Wigilii gotowały i czuwały nad wydawaniem gorących  potraw. Organizatorzy  przygotowali wigilijny posiłek, m.in. pierogi z kapustą i grzybami, barszcz, naleśniki z kapustą, makówki, rybę po grecku, sałatkę jarzynową, śledziową, ciasto i wiele innych potraw, a także paczki żywnościowe dla uczestników Wigilii.
Wszystkim za pomoc dziękujemy i życzymy radości i błogosławieństwa Bożego w nadchodzącym Nowym Roku.

Kiermasz dla Pawła

Kiermasz w parafii św. Mikołaja i parafii Ducha św. w Krapkowicach oraz zbiórka pieniężna w parafii św. Marcina w Strzeleczkach dla Pawła. Paweł ma 27 lat. Choruje na Kiermasz dla Pawła._5nowotwór złośliwy kości udowej z przerzutami na wątrobę. Choroba zaatakowała go w 2016 roku. Na chwilę obecną jest po 5-tej chemii i 4-tej radioterapii, po zakończeniu chemioterapii, aby ratować życie musi zgodzić się na amputację nogi.
Po operacji czekają go kolejne chemie, radioterapia oraz długotrwała, droga rehabilitacja, walka o życie jak i o sprawność. Aby być samodzielnym, móc realizować swoje marzenia i plany potrzebuje dalszego leczenia oraz bardzo drogiej protezy, której koszt wynosi 70.000 zł. Przed dniem zbiórki kwota ta wynosiła tylko 8% podanej sumy. W dniu 3 grudnia 2017 r. w parafiach dekanatu Krapkowickiego uczniowie Szkolnego Koła Caritas Zespołu Szkół Zawodowych im. Piastów Opolskich zbierali datki oraz zorganizowali kiermasz świąteczny gdzie rozprowadzali wieńce adwentowe, stroiki i ozdoby świąteczne. Po komisyjnym podliczeniu zebranych funduszy w obecności 2 uczennic, dyrekcji i dwóch nauczycieli, możemy podać iż kwota całkowita wyniosła 5.724,45 zł. Kwota w całości zostanie przekazana na zakup protezy dla Pawła. Wszystkim osobom dobrego serca którzy włączyli się w akcję, nauczycielom, uczniom i rodzicom, którzy pracowali nad przygotowaniem stroików, woluntariuszom SKC, kapłanom, parafianom, nauczycielom opiekującym się woluntariuszami i wszystkim ludziom dobrej woli, z całego serca dziękujemy za wsparcie.

opr. Jacek Klose opiekun SKC