Szkolne Koło Caritas przy Publicznej Szkole Podstawowej nr 3 w Oleśnie

ul. Krasickiego 25, 46-300 Olesno (30.09.2015 r.)
opiekun: Maria Baron
asystent kościelny: ks. Walter Lenart

Szkolne Koło Caritas 2017 r. przy Publicznej Szkole Podstawowej nr 3 w Oleśnie; opiekun Maria Baron
W minionym roku uczniowie z kl. IV – VI w ramach zajęć Szkolnego Koła Caritas (SKC) przygotowali 30 kartek wielkanocnych, które zostały wręczone emerytowanym nauczycielom szkoły. W dniach 24-25.03.2017 r. prowadzili przedświąteczną zbiórkę żywności, pozyskując 258, 3 kg produktów spożywczych i chemicznych, które przekazali Parafialnemu Zespołowi Caritas (PZC). 28 kwietnia 2017 r. podczas apelu, 21 najbardziej zaangażowanych wolontariuszy zostało wyróżnionych dyplomami i upominkami.

We współpracy z PZC, wolontariusze zorganizowali 14.05.2017 r. mecz charytatywny: weterani - księża pozyskując kwotę: 2.346,26 zł oraz przygotowali projekt „Wakacyjne wędrowanie z Panem” (wartość projektu: 10.000 zł) pozyskując kolejne 5.000zł na dofinansowanie letniego wypoczynku dzieci.

W czasie minionych wakacji  w ramach programu „Wakacyjne wędrowanie z Panem Bogiem” zorganizowano dla dzieci następujące atrakcje:

• pielgrzymka dzieci do Babci Anny 2.07.2017 r. (28 uczestników),
  • katechetyczny survival 4-5.07.2017 r. (23 uczestników) i 31.08-01.09.2017 r. (25 uczestników),
  • wyprawa do św. Jadwigi patronki Caritas Diecezji Opolskiej -  wycieczka do Trzebnicy i Wrocławia 25. 07. 2017 r. (28 uczestników),
  • zwiedzanie Nysy zwanej Śląskim Rzymem – wycieczka do Nysy (28 uczestników) 22.08.2017 r.

W wycieczkach uczestniczyli głównie uczniowie naszej szkoły (razem 132 osoby). Łączny koszt wszystkich wycieczek wyniósł – 7.756,25 zł. Kwota ta została pokryta ze środków Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom Caritas (3.878,13 zł), funduszy wygospodarowanych w czasie zorganizowanego meczu charytatywnego oraz środków przekazanych przez uczestników.

W ramach działalności Szkolnego Koła Caritas przeprowadzono również:

• zbiórkę nakrętek, w celu przekazania rodzinie niepełnosprawnego ucznia na zakup nowych protez,
  • programie "Bezpieczna +” (przygotowanie kartek z życzeniami dla emerytowanych nauczycieli z okazji Dnia Edukacji Narodowej i Świąt Bożego Narodzenia),
  • w październiku uczniowie wykonali 20 lampionów jako podarunki dla emerytowanych nauczycieli naszej szkoły,
  • na początku grudnia wolontariusze przygotowywali 150 paczek z piernikami, które zostały przekazane na szkolny kiermasz świąteczny,
  • 6 grudnia starsi uczniowie przygotowali we współpracy z kl. III a i parafialną scholą przedstawienie o św. Mikołaju, które zaprezentowali po Roratach w kościele parafialnym,
  • 7 grudnia wolontariusze prowadzili świąteczny kiermasz z piernikami, z którego dochód przekazali na potrzeby szkoły 2243,37,
  • 9 grudnia uczniowie uczestniczyli w ogólnopolskiej akcji  „Tak. Pomagam!“,
  • 11 grudnia wolontariusze przeliczyli wszystkie zebrane produkty i przekazali je PZC, działającemu na terenie naszej parafii (zebrali 375 kg artykułów spożywczych),
  • przed Świętami Bożego Narodzenia wolontariusze przygotowali sześć paczek z produktami spożywczymi oraz maskotkami i wysłali je dzieciom, których matki przebywają w zakładach karnych na terenie naszej diecezji (adresy zostały przekazane przez Wydział Katechetyczny Diecezji Opolskiej, który współpracuje z zakładami karnymi na terenie województwa opolskiego),
  • 15 grudnia wolontariusze we współpracy  z kl. IIIa i parafialną scholą przygotowali przedstawienie o św. Mikołaju, które zaprezentowali w MDK podopiecznym stowarzyszenia „Bądźmy razem”.

W działalność Szkolnego Koła „Caritas” w minionym semestrze było zaangażowanych 30 uczniów naszej szkoły z kl. IV-VI oraz 25 z kl. III.