SKC w Walcach_5ul. Lipowa 2, 47-344 Walce (od 28.03.2011)
asystent kościelny: ks. Józef Kobyłka

Szkolne Koło Caritas przy Publicznej Szkole Podstawowej i Publicznym Gimnazjum w Walcach działa od 28.03.2011 roku. Obecnie Szkolne Koło Caritas liczy 64 wolontariuszy. Opiekunem jest pani Róża Wilczek. Wolontariusze Szkolnego Koła Caritas podejmują różnorakie zadania zarówno na terenie szkoły, parafii, diecezji, jak też włączają się w pomoc krajom misyjnym.

Zadania realizowane przez Szkolne Koło Caritas w Walcach

• Uczniowie odwiedzają regularnie Domy Pogodnej Starości w Otmęcie i Głogówku oraz Dom św. Karola w Kędzierzynie Koźlu:
    • przeprowadzają tam nabożeństwa różańcowe
    • ofiarują wiązanki bazi na Niedzielę Palmową
    • w adwencie zbierają przybory szkolne, środki czystości i słodycze dla wychowanków Domu św. Karola
    • w styczniu kolędują w w/w domach
  • każdy wolontariusz modli się cały adwent za wybranego kapłana (wysyłamy ok. 60 listów do kapłanów z zapewnieniem o modlitwie)
  • wolontariusze zbierają ofiary dla uzdolnionej młodzieży w Dzień Papieski
  •  prowadzą nabożeństwa różańcowe w kościele i Drogę Krzyżową w Wielkim Poście
  • w ramach akcji TAK POMAGAM wolontariusze zbierają w adwencie i Wielkim Poście żywność w sklepach dla potrzebujących w naszej parafii
  • przed Świętami Bożego Narodzenia woluntariusze odwiedzają chorych w naszej parafii i ofiarowują im paczki przygotowane przez Parafialny Zespół Caritas
  • wolontariusze wysyłają życzenia świąteczne dla papieża Franciszka i misjonarzy z naszej parafii
  • na Dzień Chorego przygotowują przedstawienie słowno-muzyczne, prezentowane potem w Domach Pogodnej Starości i w sanatorium w Kamieniu Śląskim
  • od 9 lat pozyskują fundusze na ósemkę adoptowanych dzieci z Burkina Faso. Zbierają bazie, wiążemy bukiety (ok.700 sztuk) rozprowadzamy w Niedzielę Palmową
  • w maju pielgrzymują do wybranych miejsc kultu religijnego, poznając nowych świętych
  • co roku w czerwcu uczestniczą w całodniowym spotkaniu Szkolnych Kół Caritas na Górze Świętej Anny oraz biorą udział w corocznej pielgrzymce Kół Caritas w Trzebnicy
  • wolontariusze prowadzą gazetkę szkolną SKC

Z życia Szkolnego Koła Caritas

Wolontariusze SKC na parafialnym Dniu Chorego

Dnia 18 lutego br. w naszej parafii odbył się coroczny Dzień Chorego. Wolontariusze Szkolnego Koła Caritas od samego początku aktywnie uczestniczą w przygotowaniu tego dnia, pomagając parafialnemu Zespołowi Caritas. Podczas uroczystej Mszy św. odprawianej za chorych, wolontariusze SKC czytali modlitwę wiernych, śpiewali psalm oraz pieśni religijne. Rozpoczynając drugą część obchodów Dnia Chorego, wolontariusze witali przybywających gości piosenką: Bądź pozdrowiony gościu nasz..., co wywoływało łzy wzruszenia. Przed poczęstunkiem, w programie słowno-muzycznym, członkowie SKC recytowali złote myśli na życie przeplatane piosenkami, za które otrzymali wielkie brawa, od licznie zgromadzonych chorych i osób w podeszłym wieku. Uroczystość zakończył wspólny śpiew i słowa podziękowania wolontariuszom zaangażowanym w to szczególne dzieło.

Wolontariusze SKC z Walec z modlitwą różańcową w Domach Pogodnej Starości
Wolontariusze SKC z Walec z modlitwą różańcową w Domach Pogodnej Starości_1Tradycją stał się już październikowy wyjazd wolontariuszy Szkolnego Koła Caritas w Walcach na modlitwę różańcową do domów Pogodnej Starości w Głogówku, Otmęcie oraz Domu św. Karola w Kędzierzynie Koźlu. Mieszkańcy tychże domów zawsze z radością oczekują przyjazdu uczniów. Na długo przed ustaloną godziną zajmują miejsca w kaplicy. Wspólna modlitwa różańcowa, ofiarowana zawsze w ich intencji, przeplatana śpiewem rozbrzmiewa w całym domu. W niejednym oku kręci się łza wzruszenia i wdzięczności. Po modlitwie jest czas na rozmowę, odpowiedzi na liczne pytania i ... pochwała dla wolontariuszy za to niezwykłe świadectwo. W Domu Pogodnej Starości w Otmęcie serdecznie witał nas zaprzyjaźniony już pan Eugeniusz Mróż, szkolny kolega Karola Wojtyły. Stąd też Barka była tą piosenką, która śpiewana była najgłośniej. Podopiecznych Domu św. Karola  obdarowaliśmy słodyczami od nich otrzymaliśmy gromkie brawa i serdeczne uściski. W Z mieszkańcami wszystkich domów pożegnaliśmy się na krótko, spotkamy się znów w okresie świątecznym, by wspólnie kolędować.

Wolontariusze SKC z Walec dla dzieci z Burkina Faso

Już dziesiąty rok wolontariusze SKC w Walcach pozyskują fundusze na edukację ósemki dzieci z Burkina Faso. Jest to jeden z najbiedniejszych krajów świata. W ten sposóbSKC Walce dla dzieci z Burkina Faso_1 uczestniczymy w programie Dać im nadzieję, który koordynują franciszkanie z Góry św. Anny. We wtorek 20 marca w godzinach popołudniowych korytarz szkolny zapełnił się wolontariuszami. Przygotowali 740 wiązanek bazi, które ozdobili bukszpanem i żółtą wstążką. Przedtem cały miesiąc trwała akcja zbierania gałązek wierzb. Pomagali nauczyciele, mamy i babcie. Teraz wiązanki będą rozprowadzane przed każdą Mszą św. w Niedzielę Palmową w parafii Walce, Rozkochów i Stradunia. Uzbierane ofiary przeznaczone są dla adoptowanej ósemki z Afryki. Wiązanki bazi ofiarowane zostały także (jak, co roku) mieszkańcom Domów Pogodnej Starości w Głogówku i Otmęcie oraz podopiecznym Domu św. Karola w Kędzierzynie Koźlu.

Radość kolędowania
W okresie Bożego Narodzenia wolontariusze ze Szkolnego Koła Caritas w Walcach tradycyjnie kolędowali w Domu św. Karola w Kędzierzynie Koźlu i w Domu Pogodnej Starości w Otmęcie. Starannie przygotowali zbiór kolęd, odpowiednie instrumenty i świąteczne stroje. Na spotkanie pojechali autobusem. Mieszkańcy Domu św. Karola witali gości serdecznie już u progu. Wolontariusze ze Szkolnego Caritas zanucili kolędy, w które aktywnie włączyli się podopieczni domu. Sami zaśpiewali też kilka kolęd. Na pożegnanie obdarowaliśmy ich słodyczami.  Wyjątkowa atmosfera towarzyszyła nam też podczas spotkania w Domu Pogodnej Starości w Otmęcie. Mieszkańcy domu wyczekiwali nas już od rana. Licznie zgromadzeni w świetlicy brawami nagradzali każdą z kolęd. Świąteczny nastrój udzielił się zebranym i wszyscy zaczęli śpiewać. Wełniane skarpety, robione na drutach przez nasze babcie, były świątecznym upominkiem dla każdego z nich.
Niezwykłą niespodzianką było spotkanie z jednym z podopiecznych. Okazał się nim pan Eugeniusz Mróz liczący 97 lat, kolega ze szkolnej ławy Karola Wojtyły. W tym roku obchodzi on 80. rocznicę zdawania matury w wadowickim gimnazjum. Ze wzruszeniem wspominał wspólne lata spędzone z przyszłym papieżem św. Janem Pawłem II. Całe jego wystąpienie zrobiło na nas ogromne wrażenie. Młodym wolontariuszom dał kilka wskazówek na dobre życie.

Szczególny miesiąc dla wolontariuszy SKC w Walcach
Październik to szczególny miesiąc dla wszystkich wolontariuszy Szkolnego Koła Caritas w Walcach. W tym czasie odwiedzamy podopiecznych Domu Pogodnej Staroci w Głogówku i Otmęcie oraz Dom św. Karola w Kędzierzynie Koźlu. Razem z podopiecznymi tych domów odmawiamy modlitwę różańcową w ich kaplicach. Wolontariusze Szkolnego Koła Caritas przygotowują rozważania do poszczególnych tajemnic i przewodniczą modlitwie. Po niej zawsze jest czas na serdeczne i przyjacielskie  rozmowy. W Domu św. Karola jeden z podopiecznych obchodził akurat urodziny więc nie obyło się bez słodyczy. Jako szczególny prezent urodzinowy poprosił o zaśpiewanie ulubionej kolędy. I choć czas nie ten wszyscy chóralnie zaśpiewali kolędę ku ogromnej radości solenizanta. W Otmęcie z kolei najwięcej serdecznych uścisków i ciepłych słów otrzymała mieszkanka licząca 109 lat. W Głogówku zaś najdłuższe odwiedziny były u dawnej mieszkanki Walec. Mały upominek, radosny śpiew i przekaz różnych nowinek z rodzinnej miejscowości wycisnął łzy w niejednym oku.

opr. Róża Wilczek opiekun SKC