Szkolne Koło Caritas przy Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Województwa Śląskiego w Raciborzu

ul. Warszawska 7, 47-400 Racibórz (od 16.11.2010)
asystent kościelny: ks. Grzegorz Sonnek, mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Witam,
nazywam się Barbara Tkocz i jestem nauczycielem z 30-letnim stażem pracy w medycznej szkole policealnej w Raciborzu. Prowadzę zajęcia na kierunku: higienistka stomatologiczna, opiekunka dziecięca, technik masażysta i opiekun medyczny. Naszymi uczniami są osoby dorosłe, często mające już swoje rodziny, studenci i pracownicy róznych zakładów od stacji krwiodawstwa po sklepy, stacje benzynowe. Osoby, które mają wykształcenie ogólne po panie nauczycielki, które szukając pracy muszą zmienić zawód i kształcą się w naszej szkole. Jesteśmy małą szkołą , mamy ok 300 uczniów.
Ja od wielu lat prowadzę Szkolne Koło Wolontariatu, a od 16 XI 2010 roku w jego ramach otworzyłam Szkolne Koło Caritas. Decyzję podjęłam po tym jak organizowałam wiele akcji na rzecz naszej Stacji Opieki Caritas, którą prowadził ks. W. Schiwoń. I tak jest do dzisiaj.
Jeżeli chodzi o naszą działalność to jest ona uzależniona od uczniów, którzy przychodzą do naszej szkoły. Nie mam stałej ekipy, która by mnie wspierała. I tak w jednym roku szkolnym mam super dziewczyny i możemy dużo, i mam lata, gdzie wszystkie akcje idą jak po grudzie. W tamtym roku szkolnym miałam panie, które pomogły mi zorganizować akcję na rzecz domu dziecka i pojechały ze mną na spotkanie SKC, które odbyło się na Górze Św. Anny.
W tym roku przewpdniczącą została uczennica opiekunek dziecięcych, która jest także studentką Politechniki Gliwickiej. Mamy dużo planów ...