Szkolne Koło Caritas przy Zespole Szkolno-Przedszkolnym Nr 3 w Dębskiej Kuźni

SKC w Dębskiej Kuźni_1ul. Wiejska 53, 46-053 Dębska Kuźnia (od 08.06.2009)
opiekunowie: Agnieszka Rosół; e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., Anna Buhl
asystent kościelny: ks. Marcin Kulisz

Działające na terenie Zespołu Szkolno – Przedszkolnego Nr 3  Szkolne Koło Caritas liczy  56 członków. W prowadzeniu pomaga mi pani Anna Buhl . Koło zostało powołane 2009 roku. Obejmuje swoim działaniem nie tylko teren szkoły,  ale także współpracuje  z Parafialnym Zespołem Caritas, Domem Dziecka w Tarnowie Opolskim, Caritas Diecezji Opolskiej, Centrum Rehabilitacji dla Dzieci, Wydziałem Katechetycznym, fundacją Pomocy Humanitarnej Redemptoris Missio, gminą Chrząstowice, mediami. Oprócz akcji przeprowadzanych na terenie szkoł, tj.:

• przeprowadzanie koncertów harytatywnych, gdzie każdego roku zbieramy ok 10 tyś zł;
  • przeprowadzanie kiermaszów adwentowych;
  • organizowanie akcji z okazji Dnia Babci i Dziadka (sprzedaż uprzednio zrobionych ramek);
  • organizowanie dnia św. Marcina
  • zbiórki art. chemicznych dla Domu Dziecka w Tarnowie Opolskim;
  • zbieranie nakrętek dla chorego Bartusia- akcja całoroczna;
  • udział u w II Wojewódzkim Turnieju Tańca „Czasem zakręceni” w Chrząstowicach;
  • przeprowadzanie Dnia Empatii;
  • pomoc uczniom w nadrabianiu zaległego materiału – samopomoc koleżeńska – akcja całoroczna
  • cotygodniowy kiermasz słodkości.

Organizujemy również akcje wychodzące poza obręb szkoły, tj.:

• wspieramy ogólnopolską Zbiórkę Żywności „TAK, Pomagam!”
  • wspieramy projekt „Dać im nadzieję”
  • akcja „ Kup Pan Szczoteczkę”;
  • akcja: "Opatrunek na ratunek”;
  • akcja „Paczki dla dzieci więźniów”;
  • wigilia dla samotnych;
  • zbiórka artykułów szkolnych dla dzieci z Domu Dziecka w Tarnowie Opolskim;
  • zbiórka  słodkości dla Domu Dziecka w Tarnowie Opolskim.

Dzięki zebranym pieniądzom mogliśmy pomóc w dofinansowaniu wycieczek, obiadów, książek dla potrzebujących uczniów naszego Zespołu.

opr. Agnieszka Rosół opiekun SKC

***********************
Relacje z przeprowadzonych akcji.

Pielgrzymka do Trzebnicy - SKC_2Pielgrzymka do Trzebnicy.
Deszczowa aura nie powstrzymała nas od udziału w pielgrzymce do Sanktuarium św. Jadwigi w Trzebnicy.  Na pielgrzymkę wyruszyliśmy w sobotni poranek  5 października  2019 r. o godzinie 6:45. W spotkaniu, zorganizowanym przez Caritas Diecezji Opolskiej  wzięło udział wielu wolontariuszy z różnych Szkolnych Kół Caritas. Wydarzenie rozpoczęła Msza św. pod przewodnictwem księdza biskupa Pawła Stobrawy. Bardzo podobał nam się przemarsz, podczas którego pątnicy, śpiewając przy akompaniamencie orkiestry udali się na błonia przed bazyliką. Mieliśmy okazję zobaczyć przedstawienie w wykonaniu uczestników Środowiskowego Domu Samopomocy z Nysy. Pielgrzymka była formą podziękowania pracownikom i wolontariuszom za całoroczną akcję charytatywną. W drodze powrotnej zjedliśmy lody, ufundowane przez dyrektora Caritas Diecezji Opolskiej. Do domów wróciliśmy pełni wrażeń, z modlitwą na ustach i siłą do podejmowania nowych wyzwań. Pielgrzymka pozostanie w naszej pamięci i będzie umocnieniem dla każdego, kto w niej uczestniczył.

mgr Agnieszka Rosół
koordynator SKC

Warto pomagać!
Warto pomagać - SKC w Dębskiej Kuźni_1W sobotnie przedpołudnie - 10 marca 2018 r., wolontariusze SKC po raz kolejny pokazali, że potrafią POMAGAĆ! Włączyli się w  XIV zbiórkę żywności pod hasłem: "Tak, POMAGAM!". Podczas zbiórki  w  mini Tesco w Chrząstowicach zbierali artykuły spożywcze z długim terminem ważności oraz te łatwe w przechowywaniu.
Dzięki ofiarności miejscowej społeczności udało się zebrać następujące produkty: mąka - 17 kg, cukier r-25 kg, kawa/ herbata - 3, 6 kg, przyprawy - 0,4 kg, konserwy - 4,5  kg, puszki (owoce, warzywa) – 8,4 kg, ryż- 16,1 kg, makaron - 25 kg , kasza- 6,7  kg, olej – 8 l, słodycze- 1,125 kg, płatki kukurydziane - 2 kg, dżemy – 0,24 kg, margaryna/masło - 0,8 kg, mleko - 1 l, chemia – 0,2 kg. Łącznie 114,765 kg i 9 litrów.
Wszystkim z całego serca DZIĘKUJEMY!!!!!
Zebrana żywność zostanie przekazana, w postaci paczek świątecznych, rodzinom znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej i materialnej.

Dzień Empatii
We wtorek 17.10.2017 r., wolontariusze wraz z opiekunami, zorganizowali w naszej szkole Dzień Empatii. Uczniowie zostali zapoznani z pojęciem empatia, a zdobytą wiedzę mogli wykorzystać w praktyce. Wykonali taniec empatii, tworzyli empatyczny łańcuch. Młodsze klasy ze szkoły podstawowej słuchały bajki, której bohaterem była empatia. Starsze klasy oraz uczniowie gimnazjum wykonywały napis empatia. Wszyscy otrzymali słodki upominek w kształcie serca. Do końca tygodnia wolontariusze chodzili  z napisem empatia. Można było się do nich przytulić oraz porozmawiać. W szkole jest mnóstwo pozytywnej energii, uśmiechu i EMPATII.

Kup Pan szczoteczkę.
Wolontariusze wraz z opiekunami wzięli udział w akcji humanitarnej "Kup Pan Szczoteczkę". Dzięki ofiarności rodziców udało się zebrać 101 szczoteczek i 67 past do zębów. Paczkę wysłano na adres Fundacji Pomocy Humanitarnej - Redemptoris  Missio. Szczoteczki i pasty zostały dostarczone dzieciom, które uczęszczają do misyjnych szkół i przedszkoli.

opr. Agnieszka Rosół