Szkolne Koło Caritas przy Zespole Szkolno-Przedszkolnym Nr 3 w Dębskiej Kuźni

SKC w Dębskiej Kuźni_1ul. Wiejska 53, 46-053 Dębska Kuźnia (od 08.06.2009)
opiekunowie: Agnieszka Rosół; e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., Anna Buhl
asystent kościelny: ks. Marcin Kulisz

Działające na terenie Zespołu Szkolno – Przedszkolnego Nr 3  Szkolne Koło Caritas liczy  56 członków. W prowadzeniu pomaga mi pani Anna Buhl . Koło zostało powołane 2009 roku. Obejmuje swoim działaniem nie tylko teren szkoły,  ale także współpracuje  z Parafialnym Zespołem Caritas, Domem Dziecka w Tarnowie Opolskim, Caritas Diecezji Opolskiej, Centrum Rehabilitacji dla Dzieci, Wydziałem Katechetycznym, fundacją Pomocy Humanitarnej Redemptoris Missio, gminą Chrząstowice, mediami. Oprócz akcji przeprowadzanych na terenie szkoł, tj.:

• przeprowadzanie koncertów harytatywnych, gdzie każdego roku zbieramy ok 10 tyś zł;
  • przeprowadzanie kiermaszów adwentowych;
  • organizowanie akcji z okazji Dnia Babci i Dziadka (sprzedaż uprzednio zrobionych ramek);
  • organizowanie dnia św. Marcina
  • zbiórki art. chemicznych dla Domu Dziecka w Tarnowie Opolskim;
  • zbieranie nakrętek dla chorego Bartusia- akcja całoroczna;
  • udział u w II Wojewódzkim Turnieju Tańca „Czasem zakręceni” w Chrząstowicach;
  • przeprowadzanie Dnia Empatii;
  • pomoc uczniom w nadrabianiu zaległego materiału – samopomoc koleżeńska – akcja całoroczna
  • cotygodniowy kiermasz słodkości.

Organizujemy również akcje wychodzące poza obręb szkoły, tj.:

• wspieramy ogólnopolską Zbiórkę Żywności „TAK, Pomagam!”
  • wspieramy projekt „Dać im nadzieję”
  • akcja „ Kup Pan Szczoteczkę”;
  • akcja: "Opatrunek na ratunek”;
  • akcja „Paczki dla dzieci więźniów”;
  • wigilia dla samotnych;
  • zbiórka artykułów szkolnych dla dzieci z Domu Dziecka w Tarnowie Opolskim;
  • zbiórka  słodkości dla Domu Dziecka w Tarnowie Opolskim.

Dzięki zebranym pieniądzom mogliśmy pomóc w dofinansowaniu wycieczek, obiadów, książek dla potrzebujących uczniów naszego Zespołu.

opr. Agnieszka Rosół opiekun SKC

***********************
Relacje z przeprowadzonych akcji.

Warto pomagać!

Warto pomagać - SKC w Dębskiej Kuźni_1W sobotnie przedpołudnie - 10 marca 2018 r., wolontariusze SKC po raz kolejny pokazali, że potrafią POMAGAĆ! Włączyli się w  XIV zbiórkę żywności pod hasłem: "Tak, POMAGAM!". Podczas zbiórki  w  mini Tesco w Chrząstowicach zbierali artykuły spożywcze z długim terminem ważności oraz te łatwe w przechowywaniu.
Dzięki ofiarności miejscowej społeczności udało się zebrać następujące produkty: mąka - 17 kg, cukier r-25 kg, kawa/ herbata - 3, 6 kg, przyprawy - 0,4 kg, konserwy - 4,5  kg, puszki (owoce, warzywa) – 8,4 kg, ryż- 16,1 kg, makaron - 25 kg , kasza- 6,7  kg, olej – 8 l, słodycze- 1,125 kg, płatki kukurydziane - 2 kg, dżemy – 0,24 kg, margaryna/masło - 0,8 kg, mleko - 1 l, chemia – 0,2 kg. Łącznie 114,765 kg i 9 litrów.
Wszystkim z całego serca DZIĘKUJEMY!!!!!
Zebrana żywność zostanie przekazana, w postaci paczek świątecznych, rodzinom znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej i materialnej.

Dzień Empatii
We wtorek 17.10.2017 r., wolontariusze wraz z opiekunami, zorganizowali w naszej szkole Dzień Empatii. Uczniowie zostali zapoznani z pojęciem empatia, a zdobytą wiedzę mogli wykorzystać w praktyce. Wykonali taniec empatii, tworzyli empatyczny łańcuch. Młodsze klasy ze szkoły podstawowej słuchały bajki, której bohaterem była empatia. Starsze klasy oraz uczniowie gimnazjum wykonywały napis empatia. Wszyscy otrzymali słodki upominek w kształcie serca. Do końca tygodnia wolontariusze chodzili  z napisem empatia. Można było się do nich przytulić oraz porozmawiać. W szkole jest mnóstwo pozytywnej energii, uśmiechu i EMPATII.

Kup Pan szczoteczkę.
Wolontariusze wraz z opiekunami wzięli udział w akcji humanitarnej "Kup Pan Szczoteczkę". Dzięki ofiarności rodziców udało się zebrać 101 szczoteczek i 67 past do zębów. Paczkę wysłano na adres Fundacji Pomocy Humanitarnej - Redemptoris  Missio. Szczoteczki i pasty zostały dostarczone dzieciom, które uczęszczają do misyjnych szkół i przedszkoli.

opr. Agnieszka Rosół