Szkolne Koło Caritas przy Publicznej Szkole Podstawowej w Żyrowej

Żyrowa, ul. Wojska Polskiego 4, 47-330 Zdzieszowice (od 07.04.2009)
opiekun: Agnieszka Raca; e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
asystent kościelny: ks. Franciszek Augustyniok: e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Szkolne Koło Caritas przy Publicznej Szkole Podstawowej w Żyrowej działa od 7 kwietnia 2009. Pierwszym opiekunem naszych wolontariuszy była Pani Helga Skrzypek, która obecnie przebywa już na zasłużonej emeryturze. Od września 2014 opiekę nad kołem sprawuje Pani Agnieszka Raca, szkolna katechetka i nauczycielka wychowania do życia w rodzinie.
Nasze główne hasło to: „Dzieci – dzieciom”, dlatego pomoc kierujemy szczególnie do dzieci. Naszą działalnością i pracą chcemy uwrażliwiać koleżanki i kolegów na potrzeby drugiego człowieka, często bezradnego wobec choroby, biedy i cierpienia.
Wyjątkowym dniem dla naszego Koła jest Dzień Świętości Życia obchodzony 25 marca, kiedy organizujemy apele, wystawy, pogadanki, warsztaty, a wszystko po to, aby uczyć samych siebie i innych szacunku do życia od poczęcia do naturalnej śmierci. Dbamy także o nasz duchowy rozwój, uczestnicząc w życiu parafii i dekanatu.