Szkolne Koło Caritas przy Publicznej Szkole Podstawowej w Zimnicach Wielkich

ul. Szkolna 5, 46-061 Zimnice Wielkie (od 22.09.2008)
opiekun: Róża Jaros; e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., Magdalena Vandeginste; e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
asystent kościelny: ks. Jan Czereda

W naszej szkole SKC działa od 29 września 2008 roku nieustannie. Od samego początku działalności jestem jego opiekunem. Kiedy placówka liczyła więcej uczniów do SKC należało też znacznie więcej członków. W tym roku szkolnym liczy sobie 45 uczniów.

Mamy kilka akcji, które przeprowadzamy stale:

• opieka nad grobem Patrona Szkoły ks. Karola Brommera, kilka lat temu wykonaliśmy okolicznościową gazetkę, którą rozdaliśmy mieszkańcom, dochód w ten sposób uzyskany pokrył koszty nowego nagrobka;
  • sprzątanie cmentarza i placu kościelnego przed Wszystkimi Świętymi, coroczne katalogowanie grobów;
  • współpraca z Parafialnym Zespołem Caritas np. pomoc w organizacji zabawy karnawałowej dla dorosłych oraz Dnia Chorego, roznoszenie darów itp.;
  • zbiórka darów dla Domu Małego Dziecka w Kłodzku;
  • pomoc w organizacji różnych okolicznościowych imprez wiejskich, społecznych i charytatywnych w zależności od potrzeb;
  • przygotowanie adoracji i różnych przedstawień religijnych na terenie kościoła parafialnego w Zimnicach Wielkich oraz na terenie szkoły;

Pomagamy też w tym roku szkolnym dzieciom w krajach misyjnych. Przeprowadzamy akcję " Puszka dla Maluszka". Zbierajamy puszki aluminiowe a środki pieniężne zdobyte tą drogą zasilą konto Fundacji Redemptoris Missio wspierającej misje.

Weźmiemy też udział w akcji "Jałmużna wielkopostna".

opr.  mgr Róża Jaros
opiekun Szkolnego Koła Caritas