Szkolne Koło Caritas przy Publicznej Szkole Podstawowej w Długomiłowicach

SKC Długomiłowice_2ul. Parkowa 8, 47-208 Reńska Wieś (od kwietnia 2005)
opiekun: Janina Kazimierz; e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Nasza grupa powstała przy ZGS w Długomiłowicach w roku 2007 z inicjatywy pani Barbary Wołowskiej (była pani dyrektor placówki). Aktualnie grupa liczy 20 osób, są to uczniowie klas $-7 szkoły podstawowej oraz gimnazjum. Opiekunką jest pani Janina Szpuga. Nasze Koło ma za sobą wiele przeprowadzonych akcji, w tym roku szkolnym były to: zbiórka darów dla przytuliska dla zwierząt, wykonanie smerfowych domków dla młodszej grupy w naszym przedszkolu a także prace porządkowe na naszym cmentarzu.

Akcja: Rodacy Bohaterom
Akcja: Rodacy Bohaterom_1Na przełomie listopada i grudnia 2018 r. Publiczna Szkoła Podstawowa w Długomiłowicach przystąpiła do akcji Rodacy Bohaterom. W ramach akcji udało nam się zebrać produkty do 10 paczek. Do każdej paczki dołączone zostały dwie karty z życzeniami. Paczki trafią do polskich kombatantów na kresach. Dziękujemy wszystkim osobom, które umożliwiły przygotowanie paczek.

Paczki dla Domu Samotnej Matki i Dziecka po raz czwarty

19 grudnia 2018 r. SKC w Długomiłowicach przygotowało konwój z paczkami do Zopowych. Przygotowano 11 paczek imiennych dla dzieci Paczki dla Domu Samotnej Matki po raz czwarty_1mieszkających w tymże domu. Paczki przygotowali uczniowie naszej szkoły wraz z rodzicami. Zapakowano je do dwóch aut. Na miejscu dzieciom wręczyły je wolontariuszki SKC przebrane za renifery i elfy. Na twarzach dzieci zawitał uśmiech. Dziękujemy osobom, które zaangażowały się w przygotowanie paczek i umożliwiły ich dostarczenie.

Świąteczny Jarmark w Reńskiej Wsi.

W dniu 01.12.2018 r. odbył się już tradycyjnie jarmark świąteczny. Wzięli w nim udział mieszkańcy naszej gminy oraz ich goście. Wśród przygotowanych stoisk nie zabrakło tych należących do szkół naszej gminy. Nasz szkolny stragan został przygotowany przez uczniów i nauczycieli naszej szkoły. Obsługą straganu zajęły się wolontariuszki Szkolnego Koła Caritas.

Znicze zapłonęły
Znicze zapłonęły._226 października 2018 roku grupa wolontariuszy ze Szkolnego Koła Caritas ruszyła na cmentarz, by go uporządkować. W ruch poszły grabie, miotły i kubełki na liście. Pracy było sporo, jednak pomogli nam mieszkańcy wioski. Zgrabiliśmy przyczepę liści. Po uporządkowaniu liści wzięliśmy się za wysprzątanie grobu ludzi poległych na wojnie (zbiorowa mogiła). Na koniec zapaliliśmy znicze na grobach byłych pracowników naszej szkoły.

Dzień Dobrych Uczynków
Dzień dobrych uczynków w SKC Długomiłowice_119 maja przypada Dzień Dobrych Uczynków. Postanowiliśmy go uczcić również w naszej szkole. Wolontariusze przygotowali symboliczne czerwone serduszka, które w dniu 21 maja, poniedziałek (bo w ten dzień świętowaliśmy) przypięli każdemu: uczniom, nauczycielom i pozostałym pracownikom szkoły. Dodatkowo każdy mógł wykazać się własnymi dobrymi uczynkami na specjalnym miejscu nazwanym Galerią Dobrych Uczynków. 80 spośród wszystkich uczynków naszej Galerii zostało nagrodzonych słodką nagrodą. Niektóre uczynki były niesamowite np. dojenie kozy, ratowanie żaby lub pomoc w rąbaniu drewna.

Wolontariusze pracowali na cmentarzu

W ostatnią sobotę października, wolontariusze naszego Koła pomagali w porządkowaniu lokalnego cmentarza. Jesiennym problemem cmentarzy są masowo opadające liście, dlatego szybko chwyciliśmy za grabie, miotły i kubły. Praca, pomimo niesprzyjającej pogody poszła nader sprawnie. Po upływie dwóch godzin przyczepa zapełniła się liśćmi. Przy tej okazji chcemy podziękować za pomoc panu Waldemarowi Krybusowi, za podstawienie przyczepy oraz pani Łucji Blana za pomoc i wsparcie.