Szkolne Koło Caritas przy Publicznym Gimnazjum nr 5 im. Mikołaja Reja w Kluczborku

ul. Marii Konopnickiej 17a (od 16.10.2001)
tel. 77/418 49 08, fax 77/418 49 08; e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Strona www: http://www.pg5caritas.tnb.pl
opiekun: Joanna Kozioł; e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,
asystent kościelny: ks. Adam Jankowski; e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jestem opiekunem SKC w Szkole Podstawowej i Gimnazjum nr 5 w Kluczborku. Nasze koło powstało w 2001 roku, jako pierwsze w diecezji opolskiej. Przez te lata wypracowaliśmy szereg akcji i różnych innych działań wpisujących się w rok szkolny i liturgiczny.

Duchowe:

1. Pielgrzymki – Borki Wielkie (pierwsza sobota stycznia – czuwanie przy żłóbku); Góra św. Anny (czerwiec), Trzebnica (pierwsza sobota października);
  2. Różaniec (dziesiątka) – na każdej lekcji ;
  3. Czuwanie w intencji dzieci nienarodzonych (każdy drugi czwartek miesiąca)
  4. Msze i nabożeństwa razem z Parafialną Cartias – między innymi 11 luty Dzień Chorego – pomoc w przygotowaniach, udział we Mszy Świętej

Wolontariat:

1. Pakowanie i sprzedaż „Kluczborskich Kremówek Papieskich” [ok. 2000 szt.] (październik) – około 40 uczniów (rotacyjnie). Uzyskany dochód ok. 3,5 do 4 tys. złotych zasila Parafialny Zespół Caritas.
  2. Zbiórka żywności „TAK, Pomagam!” – bierzemy udział od samego początku obstawiamy 4 sklepy ok. 80-90 osób rotacyjnie, Całość produktów przekazywana jest do Caritas Parafialnej w obu kluczborskich parafiach MBWW i NSPJ.
  3. Przed Niedzielą Palmową (czwartek) pomagamy 30-40 osób (rotacyjnie). w przygotowaniach ok. 2000 palm wielkanocnych. W Niedzielę Palmową wolontariusze SKC wraz z Caritas Parafialną zajmują się sprzedażą.
  4. W maju bierzemy udział w akcji Hospicjum Św.  o.Pio „Pola Nadziei”
  5. Przez wiele lat młodzież chodziła do Przedszkola nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi bawiąc się i zajmując się dziećmi niepełnosprawnymi.

Na przestrzeni tych 16 lat robiliśmy wiele rzeczy: odwiedzanie starszych w domach (raz w tygodniu), sprzedaż zniczy, sprzedaż skarbonek wielkopostnych, roznoszenie życzeń przed świętami dla starszych. Wypiekaliśmy pierniki przed Bożym Narodzeniem i obdarowywaliśmy pensjonariuszy dwóch Domów Opieki w Kluczborku. Jako SKC byliśmy współorganizatorami dwóch balów karnawałowych. Gdzie zysk zasilił konto Caritas Parafialnej.

Co roku na początku grudnia współorganizujemy Konkurs Szachowy przy naszej Parafii NSPJ. Udało się nam zorganizować wraz z Parafialną Caritas festyn pt. „Jedność w Różnorodności”, gdzie przybyło około 3 tys. osób; zysk zasilił konto Parafialnej Caritas. W 2014 roku zorganizowaliśmy trzydniowy festyn pt. „Błonia dla Madzi”, gdzie uzbieraliśmy kwotę przeszło 30 tys złotych dla dziewczynki chorej na raka. Światowe Dni Młodzieży – byliśmy odpowiedzialni za wyżywienie przeszło 250 osób w ciągu 5dni.

W przeciągu naszej działalności organizowane były jeszcze lekcje dla mniej zdolnych uczniów, pomoc w świetlicy terapeutycznej „Twoje Serce” i wiele innych inicjatyw, które po prostu wypadły z pamięci. Moi uczniowie, Ci pierwsi pozakładali już rodziny i niejednokrotnie widzę ich jak pomagają jako wolontariusze w swoich środowiskach.

Nawiązywaliśmy współpracę z różnymi podmiotami na terenie naszego miasta. Czekamy na nowe zadania od Pana Boga i ludzi w potrzebie.

Joanna Kozioł
Opiekun Szkolnego Koła Caritas
Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Kluczborku

********************

Poniżej zamieszczamy tekst archiwalny

Szkolne Koło Caritas Kluczborku przy Publicznym Gimnazjum nr 5 im. M. Reja i Parafii N.S.P.J. powstało 16 października 2001 roku.

Formy działania:
  • raz w tygodniu (poniedziałek) trzy lub cztery osoby pracują w magazynie odzieży prowadzonym przez Parafialny Zespół Caritas przy kościele N.S.P.J. w Kluczborku.
  • we wtorki – zdolna młodzież pomaga w świetlicy parafialnej "Serce" (3-4 osoby).
  • odwiedziny indywidualne (po kilka osób) ludzi starszych w dniu ich urodzin.
  • w październiku – codzienna sprzedaż zniczy z Parafialnego Zespołu Caritas przed każdą Mszą św.
  • pierwsza sobota października – wyjazd, jak co roku grupy ok. 20 osób (głównie III klasy gimnazjum) na pielgrzymkę pracowników i wolontariuszy Caritas Diecezji Opolskiej do Sanktuarium św. Jadwigi w Trzebnicy.
  • Tydzień Miłosierdzia Bożego - grupa ok. 25 uczniów uczestniczy we Mszy św. (młodzież przygotowuje oprawę liturgiczną), następnie pomaga przy poczęstunku w auli kościoła N.S.P.J., organizowanym dla osób chorych i starszych.
  • przed świętami Bożego Narodzenia, wolontariusze ze SKC wypiekają pierniki z życzeniami.  W akcję tę angażuje się wielu nauczycieli z naszego gimnazjum. Pierniki, sprzedawane są przed każdą Mszą św. niedzielną w adwencie. Pieniądze z akcji zasilają konto Parafialnego Zespołu Caritas.
  • sprzedaż świec "Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom" wraz z wolontariuszami Parafialnego Zespołu Caritas. Do sprzedaży wyznaczone są dyżury.
  • kilka osób uczestniczy w "Wigilii dla samotnych", organizowanej przez kluczborskie Parafialne Zespoły Caritas oraz stowarzyszenie "Samarytanin".
  • w druga sobotę stycznia, młodzież wyjeżdża wraz z Parafialnym Zespołem Caritas na tzw. czuwanie przy żłobku do miejscowości Borki Wielkie do klasztoru oo. Franciszkanów. Tam uczestniczy we Mszy św. oraz spotkaniu opłatkowym (ok. 20 osób).
  • 11 luty Światowy Dzień Chorego - ok. 20 osób uczestniczy we Mszy św. (przygotowuje oprawę liturgiczną) a następnie pomaga przy obsłudze w auli, gdzie organizowany jest poczęstunek dla osób chorych i starszych.
  • 2-3 razy w roku młodzież, która zaangażowana jest w szkolnym teatrze "Maska" organizuje przedstawienie dla Klubu Seniora. W tym czasie pozostali członkowie SKC pomagają przy organizacji oraz otaczają opieką seniorów.
  • w Wielkim Poście, liczni członkowie SKC prowadzą Drogę Krzyżową.
  • tradycją Parafialnego Zespołu Caritas w Kluczborku jest przygotowywanie palm Wielkanocnych (ok. 2000 szt.), które sprzedawane są w Niedzielę Palmową. Młodzież przygotowuje kokardki do palm. Z reguły jest to ok. 25-30 uczniów, którzy przychodzą rotacyjnie. Później według ustalonych dyżurów te są palmy sprzedawane i dochód zasila konto PZC.
  • w maju młodzież pomaga przy wykonywaniu wieńców przed I Komunią Świętą (ok. 10 osób).
  • od dłuższego już czasu młodzież ze SKC razem z opiekunem chodzi raz w tygodniu na zajęcia z religii do Przedszkola nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi. Zapoznaje się tam z pracą z dziećmi specjalnej troski.

Wszystkie wymienione działania podejmowane są stale. Jedynie na czas wakacji SKC zawiesza swoją działalność.
Oprócz stałych działań, SKC angażuje się także w akcje doraźne:
  • w roku 2007 SKC było współorganizatorem Turnieju Szachowego, który odbywał się przy parafii. Uczestniczyło w nim ok. 100 uczestników. Młodzież z wielkim poświęceniem (ok. 15 osób) zorganizowała to przedsięwzięcie.
  • młodzież ze SKC pomogła przy organizacji balu charytatywnego (głównym organizatorem było PZC); zajęła się wystrojem sali, przewiezieniem stołów, krzeseł itp.
  • dwa razy w tygodniu młodzież warz z wolontariuszami z PZC wydaje żywność osobom potrzebującym w ramach programu PEAD.

Przez sześć lat swojej działalności młodzież SKC odwiedza chorych i samotnych w ich domach. Wizyty polegają na rozmowach, wnoszeniu odrobiny radości i uśmiechu w czasami bardzo smutne życie starszych i samotnych osób. Nawiązały się przy tej okazji trwałe przyjaźnie. Niektórzy młodzi wolontariusze spotkali się już także ze śmiercią swoich starszych przyjaciół.

Młodzież uczestniczy we wszystkich pielgrzymkach i Mszach św. oraz spotkaniach formacyjnych PZC. Uczestniczy także w wycieczkach organizowanych dla świetlicy "Serce" i Klubu Seniora – form pracy Parafialnego Zespołu Caritas. Na tych spotkaniach młodzież poznaje ludzi starszych, niepełnosprawnych, dzieci z rodzin niezaradnych wychowawczo. Poznaje inną stronę życia, której nie można zobaczyć na okładkach kolorowych pism.

Członkowie Koła (i nie tylko), przed każdą lekcją religii odmawiają dziesiątkę różańca (już 2 lata) w intencji szkoły, nauczycieli, Caritas i całej Parafii.

Na dzień dzisiejszy Koło skupia przeszło 100 wolontariuszy, w ubiegłym roku było ich 90-ciu, a na początku działalności SKC 33. Stanowi to ¼ uczniów gimnazjum. Do Koła należą też uczniowie – seniorzy, którzy kiedyś działali w gimnazjum, teraz pomagają będąc w średniej szkole. Jest też kilka osób ze szkoły podstawowej.

Aby zorganizować Koło Caritas, ważne jest aby działało ono w jednej szkole. Jako opiekun (jestem nauczycielem religii w naszym gimnazjum), spotykam się z wolontariuszami na każdej przerwie. Oprócz tego mam telefon i adres każdego ucznia ze SKC, dlatego łatwo jest nam się zorganizować. Ważne jest aby starsi wolontariusze Caritas, stali się w pewnym sensie nauczycielami młodych. Ma to swój wymiar edukacyjny, ponieważ uczniowie z SKC są już wyczuleni na biedę innych. Zaobserwowałam, że coraz więcej młodzieży garnie się do Szkolnego Koła Caritas. Nasze Koło spotyka się z wielką życzliwością ze strony Dyrekcji Gimnazjum, nauczycieli jak również parafian. Rodzice są bardzo zadowoleni z tego, że ich dzieci w taki sposób działają na rzecz innych.

Na koniec należy zaznaczyć, że Koło nie działałoby tak prężnie gdyby nie przewodnicząca Parafialnego Zespołu Caritas przy par. N.S.P.J w Kluczborku Pani Rita Ciupke, która z wielką miłością dba o młodzież ze SKC i przyjmuje nas do wszystkich zadań zrealizowanych przez Caritas pani Rita wraz z Księdzem Proboszczem Franciszkiem Drendą od wielu lat, w ramach Caritas finansuje nasze wyjazdy na pielgrzymki i wycieczki. Opiekunem duchownym jest ks. Adam Jankowski, który również pracuje w naszym gimnazjum.
Motywacji i chęci do tej pracy naszej młodzieży nie brakuje. Obecnie starsi, którzy już są dłużej w SKC przekazują swoje doświadczenia młodszym. Myślę, że wielką rolę ma do odegrania opiekun, który musi ich ciągle mobilizować, doceniać, wysłuchiwać i czasami pomóc.

opr. Joanna Kozioł
opiekunka SKC w Kluczborku